idalovisarebecka

Alla inlägg den 20 juli 2011

Av ida larsson - 20 juli 2011 23:30

I dag måste man vara frisk för att orka vara sjuk, för att få den hjälp som egentligen ska vara självklar. I dag ska du veta vad du behöver ha hjälp med, men du ska inte ställa för höga krav, utan du ska gå med strömmen. Idag ska man ha rätt försäkring innan man vet att man kommer bli sjuk. Annars blir man utan pengar.  Sen ska man vänta på försäkringskassan ska ge godkännande att få sjukpenning och ledighet.  Men när man är sjuk, då orkar man inte kämpa, det är då det ska finnas männsiskor som kämpar åt dig. Men när de som ska kämpa för den sjukes framtid och familj inte har tid eller ork  att göra det, det är då vårt samhälle brister. Tro mig det brister hela tiden. När man varit ute på praktik och varit patient som jag varit nu 15 gånger på två år.   Har man fått höra hur de var för några år sen. Då fanns det 2-3 usk och 4-6 sjuksköterskor på varje avdelning. Idag finns det 2-3 sjusköterskor och 1-2 usk per avdelning. På natten jobbar 2 sjuksköterskor här på 18 -20 patienter. Alla som är här är svårt sjuka och behöver hjälp med allt nästan.Blir det hjärtstopp nån stans, då är de fast där hos den patieten. Vi som ligger här inne vi behöver inte bara på dagen. Det är oftsat på kvällen som febern stiger, man får mer ont, man behöver hjälp med att vända sig i sängen,mardrömmar, oroliga, räddna, ledsna, hjälp upp till toaletten, andningsproblem  m.m Men det finns de inte personal till för. Idag går det fysiska före det psykiska. Jag ligger på en avdelning där folk dör i cancer, njursjukdomar, hjärtsjukdomar m.m Tro mig folk är ledsna och de som dör är unga! Men vi spar pengar och sparkar dem som har tid att trösta och hjälpa- så är vi tillbaka till början av 1800-talet igen!





Jag är lyckligt lottad att jag läser till sjuksköterska, för jag vet vad man kan få för hjälp, jag vet vad man kan kräva. Nu, efter 2 år ska jag få en egen läkare. 2 år! Jag skulle haft en för 2 år sen. Nu när skinnet på näsan vuxit "5 cm" vågar jag äntligen ställa krav. Detta måste ta slut. Men jag tänker på alla som inte är så insatta i vården och somtex är drabbade av cancer, de är så svårt sjuka. Som inte vet vad de kan kräva eller har orken att göra det.

Vart är pengarna till vården? Vart är personalen som ska ha tid och ork att hjälpa. Mer personal ger säkrare och bättre vård!!! PUNKT SLUT! Politikerna anser att vi ska avskeda de som räddar liv, jag hoppas de själva blir sjuka. DÅ först  kommer de se hur verkligeheten är.   När man själv jobbar som sjuksköterska kommer man tuvärr inte hinna med att prata med patienterna och oftasta är det precis vad de behöver. Någon som lyssnar och förstår, någon som tar sig tid att bara lyssna. Idag kostar tid pengar. 



Min vardag inne på medicin 2 är den bästa världen på Örnskölsviks sjukhus. För här jobbar sådan fina männsikor, de är en sådan förebilder för hur sjukhusvärlden ska vara. De pratar med än, de frågar hur man mår, de bryr sig verkligen om de som ligger här. Fast att de inte har "tid" att prata, tar de sig tid. Det är det som gör dem till små änglar! De stöttar, hjälper och finns där. Jag vill ge dem guld och gröna skogar för allt de gör för mig. Det var här de tog mig på allvar, det var här de började göra nått åt mig situation.Ursäkta men att vara patient på MAVA/EVA är ingen hitt. De är själviska, uppstressade och känner ingen empati eller glädje för sina patienter!!


  

Av ida larsson - 20 juli 2011 12:13

Den humanitära situationen på Afrikas Horn är akut. I dagsläget löper tre miljoner barn risk att dö i undernäring och sjukdomar. Totalt är över 14 miljoner människor i regionen i akut behov av humanitär hjälp för att klara sina grundläggande behov av mat, dricksvatten och mediciner. Denna svältkatastrof  har FN varnat för i 20 år, nu är den här.

Världen är upp och ner-pengar till de rika och ännu mer pengar till de rika!


Alla minns väl tsunamin i Thailand den 26/12 -04? Nästan varje svensk skänkte pengar och de bara rullade in hjälp från hela världen. Men Afrika? Här svälter och dör barn varje dag. Men här står världen still, vart är insamlingen till dem? Är det just att vi svenskar älskar Thailand, vi åker dit och semestrar och många svenskar dog där. Som gör att vi var så givmilda? Idag bor det 60 000 ung i Övik, idag dör 100 000 i afrika på grund av brist på vatten, svält och sjukdomar. 



tänk vad en dollar kan göra!

Jag önskar att världen ibland kunde vara mer rättvis, pengar finns ju! Pengar finns till krig, vapen, filmstjärnor, sportproffs, chefjobben. De kan ju bada i dem. Vi säljer idag hus för flera miljoner, köper bilar för  en halv mille, spänderar pengar på allt som man egentligen inte har använding för. Men vi vill ju leva i lyx. För 7 kr per dag kan man rädda en människas liv, 7kr! Världen är upp och ner. Tänk vad 1 miljon i Afrika, Sydamerica, Haiti skulle göra! Tänk vad många som skulle överleva. Vart är vi på väg?


Om 5-6 år när man har sin specialistutbildning, kan jag vara på plats, kanske inte just i Afrika men där hjälpen behövs som mest. Att kunna hjälpa och rädda ett barn skulle är bättre än att inget göra. Jag vill vända världen rätt, jag vill göra en skillnad.


Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

100 000 åsikter!

Babe I like It

 

Ida

 

Läser till sjuksköterska, färdig juni 2012, då börjar verkligheten efter 3 års universitetsutbildning.

Skriver om allt och ingenting- allt från sex/kärlek- åsikter om livet/trauma/krig/sjukdomar- träning och hälsa. Läs gärna och lämna gärna kommentarer om det ni läst!

gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards